Fietsen langs oude markegrenzen Enschede

  • Home
  • Nieuws
  • Fietsen langs oude markegrenzen Enschede
Fiets op zaterdagmiddag 9 juli 2022 met de Loakstenencommissie van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker langs cultuurhistorisch erfgoed. Met de Viermarkenlinde als uitgangspunt is er een begeleide fietstocht van ca. 20 km langs markegrenzen en ‘loakstenen’. Voorafgaand aan de fietstocht hoort u wat marken en loakstenen zijn, en welke grenzen er in de tegenwoordige gemeente Enschede te vinden zijn. Na afloop krijgt u een versnapering en kunt u een gids met fietsroutes langs de grenzen van de vijf voormalige marken kopen.
Aanmelden via: bartjansen@shsel.nl. Dan hoort u hoe laat en waar u precies verwacht wordt. Meer weten over de Loakstenencommissie?
Zie: https://www.shsel.nl/commissies/loakstenen-en-begraafplaatsen-commissie


Fietsen langs oude markegrenzen Enschede

De Loakstenencommissie van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) houdt zich al heel wat jaren bezig met markegrenzen en markestenen. Om het publiek hiermee kennis te laten maken zijn er informatieborden en fietsroutes.
Bij de Viermarkenlinde staat een informatiepaneel waarop alle grenzen en grensstenen in en om Enschede aangegeven zijn: de stenen op de grens met Duitsland, de markestenen en de wigboldstenen (die het gebied markeren waar in de middeleeuwen het stadsrecht gold).
Dit markante punt in het Abraham Ledeboerpark (aan de Van Heeksbleeklaan) is ook het startpunt van vier fietsroutes langs voormalige markegrenzen en ‑stenen. In de fietsgids Markestenenroutes Enschede staan vijf routes langs de grenzen van de vijf vroegere marken in wat nu de gemeente Enschede is en de zesde gaat langs de buitengrenzen van alle vijf de marken: Lonneker, Esmarke, Usselo, Twekkelo en Groot Driene. Onderweg zijn heel wat markestenen te bewonderen.
Op zaterdag 9 juli 2022 gaat de Loakstenencommissie het informatiepaneel onthullen en toelichten voor alle belangstellenden uit Enschede en omstreken. Aansluitend wordt er een fietstocht van ca. 20 km gemaakt langs een aantal markestenen. 
De fietsgids Markestenenroutes Enschede is voor € 2,95 te koop, na afloop van de fietstocht, bij boekhandel Broekhuis in Enschede en bij een aantal andere boekhandels waar ook het blad ’n Sliepsteen van de SHSEL verkrijgbaar is. De routes zijn ook te vinden op de website van de SHSEL: https://www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/. Hier zijn ook GPX-bestanden te vinden om te gebruiken op een smartphone of GPS-apparaat. De routes zijn ook opgenomen in de wandel- en fietsapp van Landschap Overijssel: https://www.landschapoverijssel.nl/routes#!
De fietsgids en het informatiepaneel zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Initiatiefkracht Enschede (Jij maakt de buurt), Landschap Overijssel (Trots op je Landschap), Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Heek Boekelo Fonds) en Rabobank Enschede-Haaksbergen (Stimuleringsfonds).Het informatiepaneel bij de Viermarkenlinde. 
Share our website