Boerderijen en hun bewoners

Boerderijen en hun bewoners
     

Ter hoogte van Bakker Baveld loopt de Zommerdiek (Zomerdijk) in de richting Oldenzaal, een oude weg waarvan het eerste stukje nu nog bestaat; het geasfalteerde weggetje naar bloemisterij Engbers. (Het huis van Engbers was vroeger een boterfabriekje van de heer Strooink en de Zommerdiek liep vlak langs dat huis).

Het stukje Dorpsstraat langs Confectie Kayser bestond toen al, evenals het stukje Dorpsstraat vanaf de kerk tot de tegenwoordige 'Lonnekerschool'. Dit was vroeger de weg van Wegman over de 'Demmerskamp' richting 'De Demmer' - 't Amelink-'Bouwhuis'.

Het gedeelte van de huidige Dorpsstraat van de Lonneker school - Oldenzaalsestraat was er nog niet, evenmin als het eerste stukje van de Bergweg tussen de café's Sprakel en Savenije en de tegenwoordige Scholten Reimerstraat. In de richting van deze straat, die vroeger de Pastoorsdiek en Dodendiek genoemd werd, liep toendertijd een pad ('Spölminksmollenpad') eigen weg van Spölmink in de richting van de Lonneker windmolen ('Demmersmöl').

Dit pad begon aan de Voortsweg, liep dan achterlangs het tegenwoordige schoenhuis Snijders naar 'n Heem (nu Griep) en vervolgens in de richting molen. Het pas en de grond die ernaast lag werd later door Spölmink aan de kerk geschonken.

 

De Voortsweg ligt er nog ongeveer als vroeger. Kleine wijzigingen waren nodig door de aanleg van de spoorbaan in 1890, het zogenaamde 'Schaddenspoor' van Winterswijk naar Enschede en via Lonneker doorgetrokken naar Oldenzaal. U ziet op de kaart nog een splitsing van de Voortsweg richting de 'Sprakelshook'. Deze weg liep vroeger direct achter de hof van Spölmink in westelijke richting midden over de huidige Lonneker ijsbaan ('Spölminks kleigat').

Deze grond is allemaal afgegraven voor de steenbakkerij van Spölmink. Als u de hoogte van de Demmerskamp en die van de Stegenkamp gelijk zou trekken, dan kunt u zich een beeld vormen van de situatie van toen.

Bij 'De Demmer' ziet u nog een klein stukje weg lopen in westelijke richting dat ophoudt bij het 'Baokenstuk', waar voorheen het jaarlijkse paasvuur moet hebben gebrand.

Aan de Bergweg en de Spölminksweg is weinig veranderd; deze liggen nog zo ongeveer als toen.

 

Herman Engbers

 

Uit: Op en um'n Bölt nr. 35 dd. 27 september 1974

Share our website