De Snieder

De Snieder
     

Op het kaartje van ons dorp in zijn prille begin ziet u bij de boerderijen van toen telkens een naam vermeld; laten wij die in volgorde behandelen:

Wij beginnen dan bij 'De Snieder' (kleermaker) aan de oude Dorpsstraat tegenover waar nu confectie KAYSER staat. 'Sniedersheerm' zoals het boerderijtje tegenwoordige in de volksmond nog wordt genoemd.

Het oude boerderijtje is afgebrand in 1942 en in 1943 herbouwd. Het wordt nu bewoond door J. Vörgers.

Sniederheerm was een zgn. wönnersplaatsje van het erve Wegman. Hier woonde een van de vele snieders in de marke. Wij vinden ze terug op 't Amelink, het Overmaat, het Hof Espelo, op de Vergert, bij de Wigger en bij de Veger. U zult denken: 'Wat veel voor zo'n kleine gemeenschap', maar denk er dan wel goed om dat zij belangrijk waren. Stoffen maken konden de bewoners van Lonneker zelf wel, want in iedere boerderij was wel één weefgetouw en in sommige wel meer dan een en bovendien een spinnewiel, maar de kunst van het kleren maken (snieden) verstonden maar weinigen. Het vak kleermaker was toen nog een goed en druk beroep. Vaak ging hij toen nog gewoon een week bij een boer werken, hij had de kost er dan bij en maakte voor de boer een duftig pak (de boer har ne lap kog van nen koopman oet de pruus: denkt u maar eens aan de Tuottenkeerls uit Mettingen in Westfalen).

Zo'n snieder woonde vroeger over het algemeen goedkoop, zeer vaak ziet men, dat zij woonden voor het maken van één kledingstuk per jaar. Meestal was er bij het boerderijtje een stukje grond voor het houden van een paar koeien.

Sniedersheerm kon ik nog tegen in de eerste boeken van het kerkje hier als klarinetspeler op het koor; het eerste kerkje had nl. in het begin geen orgel.

Als vervangers werd het koor begeleid door vier klarinetten, waarvan Sniedersheerm er één bespeelde.

't Wegman en ook dit wönnersplaatsje werd in 1967 gekocht door de gemeente Enschede.

Herman Engbers

Uit: Op en um'n Bölt nr. 39 dd. 25 oktober 1984

Share our website